Hoe ontstaat schimmel op je muren, wat zijn de gevolgen en vooral wat kan je er aan doen? In elk geval kan je er al van uitgaan dat je met een vochtprobleem te maken hebt. Er zijn verschillende soorten schimmels die je in je huis kan hebben. Sommige daarvan zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Geen nood: Vochtmuren.be pakt het probleem aan vanaf de basis. We lichten even alles voor je toe.

Afspraak maken

Hoe ontstaat schimmel op je muren?

Waar komen die schimmels nu eigenlijk vandaan? Ze gaan altijd op zoek naar een goed klimaat waar ze goed kunnen groeien. Vochtige, donkere en warme ruimtes zijn de perfecte broedplaats voor deze schimmels. Heb je met een vochtprobleem te kampen in je huis, dan zullen de schimmels maar al te graag op je muren vertoeven. 

GRATIS vochtanalyse

vochtanalyse bij schimmel op je muren

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt vaak voor bij oudere huizen of bij huizen met een ontoereikende waterkering. Het water uit de grond trekt in de fundering en de muren trekken het omhoog in de bakstenen. Dit biedt meteen de perfecte plek voor schimmel op je muren. Ze kunnen zich uitbreiden dankzij de vochtige ondergrond op kamertemperatuur. 

Vochtmuren.be behandelt opstijgend vocht op de correctie manier met een duurzaam resultaat, waarmee de schimmel op je muren geen kans meer maakt.

Condensatievocht

Een andere boosdoener is condensatievocht. Dit komt vooral voor in de keuken, de wasplaats, de badkamer en de slaapkamer en zet zich vast op de ramen, de muren en de meubelen. Er vormen zich druppeltjes vocht als de hete damp afkoelt, waardoor de ruimte vochtig wordt. Als er geen goede ventilatie is, kan het vocht ook niet weg. In de slaapkamer die niet geventileerd is, slaat onze adem in de vorm van condensatievocht op de ramen of de muren. Hier biedt een goed ventilatiesysteem de oplossing.

Doorslaand vocht

Als je gevel vocht vasthoudt, dan heb je last van doorslaand vocht. Dit vocht kan er komen door beschadiging of barsten in je gevel, waardoor deze langer vocht vasthoudt. Hierdoor ontwikkelen schimmels zich dus.

Vochtmuren.be behandelt doorslaand vocht door je gevel te impregneren.

vochtbestrijding bij schimmel op je muren dmv impregneren

Welke gevolgen heeft schimmel op je muren?

Als je de schimmel in je huis niet aanpakt, kan dit zorgen voor bijkomende structurele problemen. De schimmels beschadigen de ondergrond en je behang, verf of pleister zal beginnen afschilferen. Ze nestelen zich ook diep in hout, wat het materiaal verzwakt en nefast is voor de veiligheid als het om steunbalken gaat.

Schimmels zijn uiteraard ook erg slecht voor je gezondheid!

Je ademt de ganse dag de ongezonde sporen en stoffen in. De schimmels kunnen verschillende symptomen veroorzaken. Deze zijn op lange termijn schadelijk voor je lichaam.

Last van de luchtwegen is het meest voorkomende gezondheidsprobleem door schimmel op je muren. De luchtwegen geraken geïrriteerd door de vrijgekomen stoffen en zorgen voor een moeilijke ademhaling, hoesten of bronchitis. Mensen met allergieën of aandoeningen aan de luchtwegen kunnen hierbij nog ergere klachten ondervinden.

Daarnaast zijn volgende zaken ook mogelijk door de schimmels: duizeligheid, niesbuien, hoofdpijn of een combinatie.

Besluit

Er bestaan verschillende soorten schimmels op je muren, verschillende oorzaken, … Een correcte vochtanalyse is dus aangewezen. Maak een afspraak voor een GRATIS vochtanalyse en behandeling van je vochtprobleem in huis!

Afspraak maken