Een gevel kaleien is het beschilderen van een muur met kalkpleister. Dit wordt vooral toegepast op metselwerk maar kan eigenlijk op alle muursoorten gedaan worden. Beschadigde muren kunnen ook met deze techniek behandeld worden. Op deze manier wordt de gevel hersteld en in een nieuwe jasje gestoken.

Waarmee een gevel kaleien?

Een gevel kaleien wordt gedaan met, hoe kan het ook anders, kaleiverf. Het hoofdbestandeel hierin is kalk. Het basiskleur van deze verf is dan ook wit, maar kan mits toevoeging van kleurstoffen in alle RAL-kleuren gekozen worden.

De verf wordt aangebracht met een blokkwast.

Een gevel kaleien, hoe komt men er op?

De bedenkters van kalei waren eenvoudige boeren. Vocht en schimmels tastten elk jaar opnieuw weer hun gebouwen aan. Vooral de stallen waren hier heel gevoelig aan. Om de muren te reinigen en tegen vocht te beschermen, begonnen de boeren hun muren in te smeren met kalei. Vandaar kreeg deze techniek ook zijn landelijk karakter.

Voordelen

Een gevel kaleien heeft naast het estetische en het vochtbeschermende aspect ook nog heel wat andere voordelen.

De gevel is beter beschermd tegen weer en wind. Het is een ademende, dampopen laag die het vocht opneemt bij vochtig weer en het weer afstaat bij droog weer. Het verbergt bovendien de oneffenheden op de muur. Milieuvriendelijk en duurzaam.

Enkel je gevel kaleien?

Kaleien kan zowel binnen als buiten voor die extra landelijke, zachte uitstraling. Maar ook bij strakkere woningen wint de techniek aan populariteit. De techniek wordt zowel bij renovatie als bij nieuwbouw toegepast.

Welke look kies jij?

Kies je een zanderige, streperige of subtielere look? De kaleilaag kan gepolierd worden met een spons of een droge borstel om te de gewenste look te komen. Het uitzicht en de laagdikte bepaal je ook door de samenstelling.

Hoe een gevel kaleien?

We bereiden eerst de gevel voor. We maken deze schoon: onkruid, mos, loszittende stukken, vetten en oude verflagen worden verwijderd.

Waar geen kalei op moeten komen plakken we af: ramen, deuren, dakgoten, …

Daarna maken we de gevel nat, zodat die niet meteen al het vocht uit het kaleimengsel haalt.

De kalk moet in poedervorm geblust worden door er water aan toe te voegen. De gebluste kalk voegen we toe aan zuiver water. We mengen er rivierzand door en het mengsel is klaar. Er kan ook met kant-en-klare producten gewerkt worden.

Vervolgens brengen we de kalei aan, maar testen we eerste op een klein stukje. Het mengsel moet regelmatig omgeroerd worden. We werken in vloeiende bewegingen en in kruisvorm. Eerst horizontaal en dan verticaal.

We verwijderen de afplakking en zieso je gevel zit in een nieuw jasje.

gevel kaleien